donderdag 13 november 2008

Dag van de rechten van het kind

20 november is sinds 1989 de 'Dag van de rechten van het kind'. Op deze dag hebben de Verenigde Naties en Unicef het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen om de rechten van kinderen over de hele wereld te beschermen. 191 van de 193 landen in de wereld hebben het contract ondertekend en Unicef heeft een belangrijke taak bij het toezicht op de naleving van het verdrag. Omdat we bij Kinderopvang Humanitas deze rechten als basis zien voor de omgang en zorg voor kinderen, besteden we hier in november in alle voorzieningen aandacht aan.
Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen, vonden veel landen dat zoiets verschrikkelijks nooit meer mocht gebeuren. Daarom richtten ze de Verenigde Naties op. Bijna alle landen zijn lid van deze wereldorganisatie. Een belangrijk uitgangspunt van de Verenigde Naties is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Daarin staan de rechten beschreven die voor elk mens gelden en die anderen moeten respecteren.
Kinderen eerst!Na de tweede wereldoorlog werd door de Verenigde Naties een noodfonds voor kinderhulp opgericht: UNICEF (United Nations International Children Emergency Fund). UNICEF heeft zich sinds 1946 steeds ingezet voor de rechten van kinderen over de hele wereld onder het motto: ‘Kinderen eerst!’ De organisatie heeft in 1965 de Nobelprijs voor de vrede gekregen voor het ‘bevorderen van de broederschap tussen volkeren’.
De rechten van het kindDe rechten van het kind bestaan uit een lange lijst van afspraken maar voor het dagelijks gebruik zijn twee basisregels geselecteerd plus zestien hoofdregels die als het ware de basis vormen.

Geen opmerkingen: